Duurzaamheid – bericht over Zonneoog-bloemen

Bijna vanaf het begin van Zonneoog (25 jaar geleden!) staan in elke ruimte altijd prachtige boeketten. De kleurrijke bloemen zijn een meerwaarde in en voor Zonneoog..
En toch gaat er een alternatief komen.

In Zonneoog kreeg het thema duurzaamheid meerdere malen aandacht: een film, een lezing en het was het thema van het Ledenfeest én van ZonneOogNieuws. Duurzaamheid kreeg aandacht en dat is nodig, nodig voor de wereld. Op meerdere terreinen zijn in Zonneoog aanpassingen gedaan tbv een beter leefklimaat: de verwarming is efficiënter en veel zuiniger ingeregeld, zonnepanelen geplaatst en komende zomer worden de voor-en achtergevels geïsoleerd.

Wat kunnen wij, als Zonneoog, nog meer doen naast de bovengenoemde aanpassingen?  Met de begrippen ‘duurzaamheid en een schoner milieu’ als uitgangspunt zijn we tot de overtuiging gekomen dat het maken van andere keuzes op bredere schaal, óók in het kleinschalige Zonneoog, in het belang is van de wereld.                                                                                                                   
Naar aanleiding van verontrustend nieuws over de grote en negatieve impact die het kweken van bloemen én het vervoer ervan hebben op de mondiale luchtverontreiniging en alle problemen die daarmee samenhangen, verdiepte Liesbeth zich in dit onderwerp. Gegrepen door de verontrustende berichtgeving hieromtrent, besloot zij geen bloemen meer in Zonneoog te willen plaatsen, en dat terwijl Liesbeth járenlang een trouwe plaatster was. Als wij, als Zonneoog, onze tweewekelijkse boeketten blijven plaatsen, leveren wij een grote bijdrage aan de vervuiling van het milieu, dat is toch een moeilijk te verteren waarheid.     
Liesbeth stelde voor om met een groepje te onderzoeken om passende alternatieven voor de bloemen te bedenken.                                                                                                                                                             
Met z’n drieën, Liesbeth plus de bloemen-coördinatoren Anneke en Jacqueline, onderzochten én vonden we een variatie aan mogelijkheden voor mooie en kwalitatieve alternatieven voor de Zonneoog-bloemen. Een alternatief idee is écht mogelijk, dat ontdekten wij en die ontdekking stimuleerde om verdere stappen te zetten.                            
We konden natuurlijk niet zomaar een eigen plan smeden en uitvoeren, dus legden we uitgangspunt, gedachten en ideeën voor aan Focusraad en Dagelijks bestuur en deze ondersteunden het nieuwe plan.   
Wij vervolgden het traject en zijn nu in de fase waarin we voor elke ruimte een streling voor het oog creëren waarin duurzaamheid, schoonheid, creativiteit, natuurlijke elementen en afwisseling leidend zijn.  

Het afscheid nemen van een jarenlange waardevolle traditie heeft gevolgen. Het betekent in de eerste plaats natuurlijk geen bloemen in de ruimtes. Maar ook geen bloemen-plaatsers die in duo’s ál die jaren de oude bloemen afvoerden, vazen afwasten, nieuwe vaas-creaties verzorgden en ondertussen contact hadden en vaak mooie gesprekken voerden. Hoeveel plaatsers dát wel niet geweest in al die jaren…ontelbare. Hulde aan allen!! Het betekent óók afscheid nemen van onze bloemenman Kees die al die jaren de boeketten verzorgde en grote betrokkenheid heeft met Zonneoog als klant. Wellicht heeft het voor ieder voor zích nog wel meer gevolgen.

Veel afscheid maar óók een nieuw begin. Dát is ook Zonneoog. 

Bewust, betrokken en realistisch in de wereld.  
Na de zomer is in iedere ruimte iets nieuws en moois te ontdekken!

Zonneoog : Liesbeth, Anneke en Jacqueline